DE ECHTE BRES COLUMN 13Eerdaags is het weer 4 en 5 mei, en dat is voor de wat oudere onder ons toch best wat heftig qua herinneringen. Ik heb zelf de oorlog niet meegemaakt, maar ben ook opgevoed met de verhalen van mijn vader die in een werkkamp heeft gezeten, en daaruit op spectaculaire wijze is ontsnapt dankzij zijn medegevangenen.

Hij had daardoor een haat tegen de nazi’s ontwikkel, en vaak was het zelfs zo dat als er een Duitser de weg vroeg hij altijd zei ‘ímmer geraden aus’ en ze daardoor de verkeerde kant opstuurde. Hij wilden er nooit echt over praten, maar ik hoorde van mijn moeder dat hij totaal was veranderd toen hij thuis kwam.

Ik ben hier over begonnen omdat ik van de week in de krant las dat het antisemitisme enorm is toegenomen hier in Nederland. Vele honderden Joodse Nederlanders zijn met de dood bedreigd, belaagd en uitgescholden. Ik hoorde dat de angst van deze mensen zo groot is dat er een hoop Joodse families zijn die weg willen uit Nederland. Ze houden hun identiteit zoveel mogelijk geheim. Ze dragen geen keppeltje meer in het openbaar, geen davidster meer aan hun ketting, en ook op de sociale media durven ze niet meer hun meningen te verkondigen uit angst voor bedreigingen.

Sorry mensen, ik vind dit niet kunnen in Nederland maar sinds Hamas die verschrikkelijke oorlog is begonnen lijkt het wel dat de Jodenhaat enorm is gestegen, en dat kan ook eigenlijk niet anders. Want als je ziet hoeveel pro Palestijnse demonstraties er hier zijn geweest in Den Haag dan kan het ook niet anders. Maar ook op scholen bij de jongeren ,die Joden haat is ongelofelijk en zwaar on-Nederlands.

Waarom zijn deze mensen zo gehaat in de hele wereld….waarom nogmaals want deze mensen zijn gewoon Nederlander zoals ook die pro Palestijnen zijn toch? En mijn vraag daarom is waarom nemen die pro Palestijnse demonstranten niet het eerste de beste vliegtuig naar de Gaza strook en ga daar zitten blèren.

En haal de oorlog hoe erg ook niet naar Nederland….laat Nederland met rust want het lijkt wel of het een mode gril is want er wordt in het Schilderswijk ook door die I.S klanten gedemonstreerd en met vlaggen gezwaaid en leuzen geroepen, maar deze doorgedraaide imbecielen haten niet enkel Joden, maar iedereen die geen moslim is mag  van hun een gruwelijke dood sterven.

Natuurlijk is er haat in de wereld en in sommige gevallen van pedoseksualiteit en dierenmishandelingen voel ik ook die haat want iedereen heeft wel een duistere kant, maar die gaat nu gigantisch uit de klauwen lopen.

Kransen worden weggehaald omdat mensen bang zijn voor vernielingen, en Joodse scholen moeten zwaar beveiligd worden. Ik vind het niet normaal, en ik geef toch de schuld aan alle ( laat ik het netjes houden) vreemdelingen die hier naar toe komen, die totaal niet, en ook nooit de Nederlandse mentaliteit zullen krijgen en hier in ons mooie landje hun haat verder verspreiden omdat ze zo zijn opgevoed.

Het ergste daarvan vind ik nog die Nederlandse deugers (vaak linkse mensen) die daarin mee gaan, want die zijn helemaal om te kotsen. En het lijkt wel of niemand hier over durf te praten want hoe vaak gebeurd het niet op straat vlak voor onze ogen.

En niemand die wat durft te zeggen wat ook weer logisch is want je wordt door je bemoeienis zomaar uit het niets voor je klote geschoten of neergestoken (en niet iedereen is een held natuurlijk)….lieve hemel in wat voor tijd leven we eigenlijk?

Ik ben blij dat ik hoorde dat de vijf jonge rappers die op het bevrijding festival mogen optreden naar een oude nazi-bunker zijn geweest om wat over 40-45 te leren. En bijvoorbeeld de 24 jarige rapper Lovee Kayee toe gaf dat ze heel weinig wist van de Tweede Wereldoorlog, en vertelde ze dat dat ze nooit had geweten dat de Joden vervolging zo erg “was” geweest. En ik leg dan de nadruk op het woordje “was” want tegenwoordig gaat het weer heel snel dezelfde richting uit als in de tweede wereldoorlog.

Ik hoop dat de politiek deze column leest, en dan hoop ik dat ze er eens wat aan gaan doen, dat is natuurlijk ijdele hoop want zelfs al lezen ze deze column dan nog zullen ze er geen klote aan gaan doen. Jawel, na afloop van wat voor incident dan ook zullen ze met ongeloof en geschokt reageren en daarna weer verder gaan met waar ze goed in zijn, zakken vullen en ruzie met elkaar maken.

Ik ben vroeg met het schrijven van deze column, maar vaak is dat beter en kunnen de mensen (ook de mensen die tegen de Joden zijn) dan aan deze column terug denken, en hopen dat het allemaal weer goed verloopt deze 4 en 5 mei.

Ik hou in ieder geval weer 2 minuten stilte, en herdenk dan de doden terwijl ik met Corretje naar de herdenking kijkt zoals ieder jaar op de Waalsdorpervlakte.


Groetjes van Henk Bres!! 


Tot volgende week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven