DE ECHTE BRES COLUMN 32


Hier zijn we weer met een nieuwe column, een beetje een rare column denk ik omdat bijna iedereen het er over heeft dat die weken zo verschrikkelijk hard gaan tegenwoordig. Natuurlijk is dat omdat je ouder word dat begrijp ik ook wel maar ik hoor de laatste tijd ook de jeugd er over. Zou die aarde wat sneller draaien omdat zij ons zat is, want als ik al knettergek word van dat slappe geouwehoer de laatste tijd (waar dan ook) op tv op de radio, overal op social media, iedereen loopt wel te klagen en te zeiken. Iedereen vind dat Nederland Nederland niet meer is, en ik heb daar over na zitten denken maar dat heb ik eigenlijk ook wel een beetje.

Natuurlijk zeggen wij allemaal gauw dat we het zat zijn, en gaan dan lachend door met waar we mee bezig waren. Maar nu is het anders, je hoort het steeds vaker en dan niet van ons soort mensen zoals de Hagenezen (want die hebben hun hart op de tong liggen), nee je hoort het vaak ook van mensen uit een heel ander milieu, niet enkel de Hagenees maar ook de Hagenaar uit het vogelwijk, de Rotterdamse havenarbeider (natuurlijk), de Amsterdamse schoffies en alle lagen van de bevolking hoor je zeggen dat ze het niet meer naar hun zin hebben.

Neem nou de Hagenees, ik weet niet of het waar is maar volgens mij isstie aan het verdwijnen want je hoort haast geen Haagse humor meer, het lijkt wel of iedereen bang is om wat te zeggen, wat je wel veel hoort is van de jeugd dat hakkie takkie straat taal waar ik bijna geen moer van versta, en dat een Marokkaan of een Turk zo praten dat motte ze zelf weten. Maar het zijn vaak Haagse jongeren die deze straat taal spreken, en dan bedoel ik de kinderen die hier geboren zijn. Het lijkt verdomme wel of ze zich schamen voor het Haagse dialect.

En volgens mij is dat in iedere beetje grote stad of dorp het zelfde, die gasten (ook de dames) willen niet meer laten horen waar ze vandaan komen. En dat is nou wat ik niet snap, ik ben mijn hele leven trots dat ik een echte Hagenees ben en zal dat ook altijd blijven uitdragen. Ik kwam bijvoorbeeld vanmorgen vroeg (jawel) bij de Jumbo een andere Hagenees tegen die ik al een tijdje niet gezien heb Perry (de Collieman) iedereen kent deze man en het is een rasechte Hagenees, hij rijd vaak met een grote ouwe Amerikaanse wagen een Cadillac.

Heerlijk om dan meteen die Haagse verhalen over en weer te horen, maar dan op zo’n moment denk ik ‘we zijn een uitstervend ras’ want ik hoor die kleinkinderen van mijn familie niet meer Haags lullen en daar baal ik echt van. Maar goed Corretje en ik hebben gelukkig enorm veel (harde Haagse) humor die ons op de been houd en we zullen onze tijd wel uitzitten.

Maar goed ik wilde het eigenlijk ook nog effe ergens anders over hebben met jullie, want ik heb een dilemma. Iedereen weet dat ik geen lieverdje bent geweest in mijn jonge jaren en het is maar goed dat jullie niet alles weten lol;-)). Maar effe serieus, ik was geen lieverdje maar ik heb nog nooit iemand van het leven beroofd of koud gemaakt dat zweer ik op mijn Corretje en mijn Jimmy (iedereen die mij kent weet dat ik dat nooit zou doen).

Maar goed om over mijn dilemma terug te komen, hier kom het: ik kijk heel veel filmpjes die ik op gestuurd krijg uit alle delen van Europa en die gaan vaak over dierenmishandeling maar ook de laatste tijd over een stelletje randdebielen die zich te pas en te onpas vast ketenen in bomen, vastplakken aan schilderijen, bezetten daarbij gebouwen, en nou komt mijn dilemma zich ook vastplakken op de openbare weg.

Als ik rij naar mijn werk oké, als ik rij naar familie oké, als ik rij naar vakantie oké, als ik rij naar vrienden oké. Maar nu komt het als ik rij naar het ziekenhuis voor mijn Corretje voor een scan, voor Zometa infuus, voor het gesprek met haar oncoloog, voor het bloedprikken, voor haar medicijnen te halen wanneer haar stop week voorbij is en ze de volgende dag ze moet innemen…….dan word het een andere zaak, want dan is het medische noodzaak waar degene die daar op de weg liggen schijt aan hebben. De filmpjes waar ik het eerder over had waren van mensen die met spoed naar een ziekenhuis moesten en er niet door mochten van dat stelletje randdebielen.

Wat zouden jullie nou doen als het jullie zieke kind, vrouw, oma of opa is of van mij part je vriendin of je beste vriend en het overkomt je?. Nogmaals wil ik een eerlijk antwoord op deze vraag van jullie, niet politiek correct nee gewoon eerlijk en wat jullie hart zegt.

Ik wind er geen doekjes om want als het mij met mijn Corretje gebeurt dan waarschuw ik drie keer met mijn claxon en vraag of ze willen vertrekken of mij er effe door willen laten. Word er niet op gereageerd dan zie ik dit als een weigering en geef gewoon rustig gas zodat ze zich nog uit de voeten kunnen maken. Worden ze agressief dan weet ik het zeker dat ik dan vol gas doorrijd met alle gevolgen van dien….want dan heb ik overal schijt aan, en ik ben vaak al meer opgefokter dan Corretje en heb dan al een kort lontje en ik rij ze tot moes.

Ik kan mij de mensen die ook doorrijden, of dat ze vlug naar het ziekenhuis motte of dat ze zich bedreigt voelen goed voor stellen.

Dus ik ben benieuwd wat jullie in deze situatie zouden doen…….


Tot volgende wee
k

Groet van Henk Bres

5 gedachten over “DE ECHTE BRES COLUMN 32

 1. nood breekt wetten ,dus niks toeteren gewoon gas geven .
  laat de ME hun maar eens van de weg afvegen met een waterkanon .
  hoop gestres en geouwehoer hiermee voorkomen !
  maar iedereen weet dat de ME zich liever bezig houd met demonstranten ,want nu zie je nergens ,en zo,n groep halvegare op de wegen brengen zichzelf maar ook andere in gevaar !

 2. Nou henkie ik vind jou nog heel tolerant. 3x toeteren en dan langzaam gas geven.
  Ik heb op zo’n moment niks meer te verliezen dus zou echt vol gas doorrijden en dat meen ik echt.
  Als die idioten geen brandgang of noodstrook vrijlaten ben je voor mij niks meer dan een pisvlek die ze dan maar van het asvalt moeten schrapen.

  1. Ha die Ron, ik wilde het netjes houden hahahaha….maar je kent mij, en ik vind dat je helemaal gelijk heb lieve vriend. En ook jij weer bedankt voor je reactie man helemaal toppie….en tot snel!!

 3. ALS EXTRA……IN HET HAAGS….

  Hieâh zèn we weâh met un nieuwe kolumn, un beitsje un rare kolumn denk ik omdat bèna iedereinnut d’r auvâh hep dat die weike zau veschrikkelijk hagt gan teigewoâhdag. Natuâhlijk is dat omdat je âhwâh wogt dat begrèppik auk wel maah ik hoâh de laatste tèd auk de jeug d’r auvâh. Zâh die aahde wat snellâh draaie omdat zè ons zat is, want as ik al knettâhgek wogt van dat slappe geouwehoeâh de laatste tèd (waah dan auk) op tv op de radiau, auvâhal op sausjel miedieja, iederein laup wel te klage en te zèkûh. Iederein vind dat Neidâhland Neidâhland nie meâh is, en ik hep daah auvâh na zitte denke maah dat heppik ègelijk auk wel un beitsje.

  Natuâhlijk zegge wè allemaal gâh dat we ut zat zèn, en gan dan lachend doâh met waah we mei bezag warûh. Maah nâh is ut andâhs, je hoâht ut steids vakâh en dan nie van ons soâht mense zauas de Hageneize (want die hebbe hun hagt op de tong legge), nei je hoâht ut vaak auk van mense ùit un heil andâh mejui, nie enkel de Hageneis maah auk de Hagenaah ùit ut vaugelwèk, de Rottâhdamse havenarbèijâh (natuâhlijk), de Amsterdamse schoffies en alle lage van de bevolleking hoâh je zegge dat ze ut nie meâh naah hun zin hebbûh.

  Neim nâh de Hageneis, ik weit nie of ut waah is maah volleges mè isssie annut vedwène want je hoâht haas gein Haagse humoâh meâh, ut lèk wel of iederein bang is om wat te zegge, wat je wel veil hoâht is van de jeug dat hakkie takkie straat taal waah ik bèna gein moeâh van vesta, en dat un Marokkaan of un Turrek zau prate dat motte ze zelluf wetûh. Maah ut zèn vaak Haagse jongere die deize straat taal spreike, en dan bedoel ik de kindâhre die hieâh gebore zèn. Ut lèk vedomme wel of ze ze ège schame voâh ut Haagse dialek.

  En volleges mè is dat in iedere beitsje graute stad of dorrep ut zellufde, die gaste (auk de dames) wille nie meâh late hoâhre waah ze vandaan komûh. En da’s nâh wattik nie snap, ik ben mèn heile leive trots dattik un echte Hageneis ben en zal dat auk altèd blève ùitdragûh. Ik kwam bèvoâhbeild vanmoâhge vroeg (jawel) bè de Jumbo un andere Hageneis teige die ik al un tèdsje nie gezien hep Perry (de Kollieman) iederein kent deize man en ut issun rasechte Hageneis, hè rèd vaak met un graute âhwe Amerikaanse wage un Kadillac.

  Heâhlijk om dan metein die Haagse vehale auvâh en weâh te hoâhre, maah dan op zau’n maument denk ik ‘we zèn un ùitstervend ras’ want ik hoâh die klènkindâhre van mèn familie nie meâh Haags lulle en daah baallik ech van. Maah goed Korretsje en ik hebbe gelukkag enorrum veil (harde Haagse) humoâh die ons op de bein hâh en we zulle onze tèd wel ùitzittûh.

  Groet van Henk Bres…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven