DE ECHTE BRES COLUMN 30

En zo gaat de zomer helaas langzaam voorbij, want het is nu zaterdagmiddag rond 12. 00 uur en de regen tikt zachtjes tegen het raam met uitzicht op de tuin. Ik heb het opgegeven om iedere keer bij code Geel, code Oranje en code Rood, mijn plantjes op de grond te zetten, zodat ze niet in de verschrikkelijke weersomstandigheden van de tuinbankjes en balustrade in mijn tuin worden geblazen.

Nee echt ik geloof het allemaal niet meer hoor, al die berichten die weerstations op mijn telefoon doorgeven alsof het einde van de wereld in aantocht is. Natuurlijk doen we het allemaal zelf want we verwarmen de aarde met onze levensstijl en ja in mijn ogen is het allemaal klimaat hysterie om ons bang te maken zodat we her en der nog wat meer belasting voor het milieu kunnen betalen.

Maar laten we een ding nou niet vergeten en dat is heel simpel de aarde (dat bolletje waarop wij leven) is een levende planeet. Want het binnenste van de aarde is het een grote vuurbal en soms als de aarde protesteert dan spuugt hij of zij rook, vuur, lava en meer van dat soort shit via een vulkaan de lucht in. Ik wil hiermee eigenlijk zeggen dat hoe vaak mensen zich hier in Nederland ook vastplakken, het verkeer tegen houden en proberen het normale leven te ontwrichten het geen ene moer helpt.

Wij zijn ten eerste een maar klein stipje dat Nederland heet op deze aardkloot, en dat er dan een klein groepje mensen denken dat ze voor God kunnen spelen en met deze onzin de boel verzieken die sporen niet. Hoe nietig is de mens niet bij het natuur geweld, en even over dat natuur geweld dat is in die 70 jaar dat ik hier mag rond lopen echt niet erger geworden. Als kind zijnde hoorde ik al van mijn vader dat er ergens op deze wereld hagelstenen waren gevallen zo groot als tennis ballen (ik was toen een jaartje of 15), dus 55 jaar geleden maar toen hoorde je geen code rood , nee je accepteerde het gewoon.

Winters die ik als kind hier in Nederland heb meegemaakt, koud als de pestpokken, wie van mijn leeftijd herinnerd zicht niet dat de zee bevroren was en wij als kind hier op Scheveningen over de golven liepen terwijl het niet mocht van de ganderik. IJsbloemen op de ruiten van de slaapkamers pakken sneeuw waar je u tegen zei. En dan effe over de zomers, bijna veertig jaar geleden ging ik met mijn Corretje en die ouwe van mij naar Spanje voor een vakantie (Roses), heerlijk warm, wel zo warm dat op het dakterras van ons huisje we een temperatuur meten van wel 51 graden celsius.

En een paar jaar later gingen wij naar Tarragona (ook Spanje) en ik zweer het jullie dat ik niet lieg, hebben we bosbranden mee gemaakt gewoon verschrikkelijk. Die ouwe riep ons toen en zei ‘Hey jongens ik geloof dat de buren nu al aan het BBQ’en waren’ (om 8 uur in de ochtend). Nou het dak van het huisje stond al in brand, we hebben moeten vluchten. Die ouwe wilde dat ik wat later zijn tas ging ophalen met zijn papieren erin want die was hij vergeten.

Nou ik heb dat gedaan, met gevaar voor eigen leven want ik kon zo hard niet lopen of het vuur haalde mij wel in via de toppen van de bomen. natuurlijk heb ik het gered gelukkig maar het was een hele grote brand zoals nu in Griekenland is. We moesten die nacht op het strand slapen van de Spaanse politie en we hebben dat gedaan in de auto maar van slapen kwam niet veel omdat de blusvliegtuigen hun werk deden, maar het park en bos waren niet meer te redden.

Ik heb toen geen code Rood of Oranje of Geel gehoord, nee dat was toen vrij normaal, het gebeurde gewoon. Maar nu is het alsof wij kleine nietige mensjes verantwoordelijk zijn en oké ik ben het er wel mee eens dat we zuinig op onze planeet motte zijn maar wat er de laatste tijd gebeurd vind ik belachelijk. Kinderen worden ingezet om ons te waarschuwen tegen de totale vernietiging van de aarde, zoals Lou de Palingboer (ook zo’n veertig jaar geleden stond te verkondigen op het Hobbemaplein hier in Den Haag) de mensen van mijn leeftijd zullen zeker weten over wie ik het heb.

Nee we worden nu op allerlei manieren bang gemaakt zodat ze ons (het gewone gepeupel, ook wel plebs genoemd) volledig in de hand kunnen houden want een bang iemand zoek bescherming en leiding en dat is volgens mij precies wat ze willen.

Maar goed ik weet nu al dat er een hoop mensen zijn die zeggen dat ik niet helemaal tof in mijn boven kamer ben maar dat zal mij een reet roesten want ik laat mij niet bang maken daarvoor heb ik het allemaal al meegemaakt. Rampen zoals aardbevingen en tsunami’s zijn er altijd al geweest en ik weet het dat is verschrikkelijk om mee te maken, maar ik leef gewoon mijn leven in de veronderstelling dat ons kleine landje geen moer kan uitrichten voor het klimaat want er zijn altijd veranderingen zoals de ijstijd  geweest en ook sterven er diersoorten uit kijk maar naar de Dinosaurusen.

Neem van mij aan, ruim je troep op zoals het hoort, maar ga geen papieren rietjes verkopen verpakt in plastic( dom toch) of betalen voor plastic bakjes patat en (veel meer) van deze ongein. Leef, en hou het netjes………….

Dat doe ik ook, want van de week heeft Arjan van Medipoint weer lekker mijn scootmobiel nagekeken en gemaakt, krijg ik nog een andere stoel voor mijn scoot. En hebben ze van de gemeente Den Haag weer mijn belijning vernieuwd voor de deur voor mijn gehandicaptenplaats en deze mensen ben ik zeer dankbaar. Nu zullen jullie afvragen wat heeft dat nou met het klimaat te maken, nou geen ene moer maar ik ben zo blij ermee dat ik het jullie toch effe wilde laten weten.

Tot volgende week

Groet van Henk Bres

4 gedachten over “DE ECHTE BRES COLUMN 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven