DE ECHTE BRES COLUMN 06

Natuurlijk wil ik allereerst hierbij mijn medeleven betuigen aan de slachtoffers en nabestaande van de aardbevingen in Turkije en Syrië, gecondoleerd en heel veel sterkte voor de mensen daar. Ik hoop dan ook dat ook de kleinere dorpen die zwaar getroffen zijn heel snel de hulp krijgen die deze mensen verdienen. Echt mensen je kan en mag van mij schelden en vloeken op al die asielzoekers die hier ons land komen leeghalen (doe ik ook) maar dit kan iedereen overkomen, en zo’n ramp dat gun je je ergste vijand nog niet.

Maar je heb altijd van die grafbakken die er een slaatje uit proberen te slaan zoals bijvoorbeeld die ene vrachtwagen vol met hulp goederen voor de slachtoffers en gewonde die bij de grens werd aangehouden en ook gelijk een lading drugs naar binnen probeerde te smokkelen, hoe ziek en gewetenloos kun je zijn als je dat doet omdat je weet dat er dan veel minder wordt gecontroleerd aan de grenzen.

Wat mij op viel was ook dat filmpje wat in de nachts om 4 uur was gemaakt van even van voor de aardbeving en daar op zag je een hond die constant aan het huilen was en dan bedoel ik echt huilen zoals een wolf.

Een paar uur later was de aardbeving daar, en dat is toch voor mij het zoveelste bewijs dat dieren rampen kunnen voorspellen. Vogels gingen massaal boven in de bomen zitten om zo een veilige plek te vinden en vlogen in paniek in het rond ook net even voordat de aardbeving plaats vond.

Ik weet niet of jullie het nog weten dat in het jaar 2004 op 26 december alle olifanten in Thailand naar hoger gelegen gebieden vluchten omdat ze de verwoestende tsunami aan voelde komen. En er bestaan nog meer van dit soort verhalen die echt op waarheid berusten, schildpadden die in de zee de veranderingen opmerkte en de benen maakte om weg te komen. En als ik dit allemaal zo bekijk kunnen wij nog een hoop van de dieren leren als we er maar naar kijken en naar luisteren.

Ik kreeg iets opgestuurd van een goeie vriend van mij en ik dacht eerst *dat is hard* bij me eigen, maar naar er een paar dagen goed over nagedacht te hebben vind ik het juist een mooi iets. Het was een brief aan de Umnah (ik weet niet wat dat is maar het zal wel een soort van Imam zijn) waar de tranen bij mij weer rijkelijk vloeide, hieronder wat citaten uit deze brief.

*Aan de Umnah,…….Ik kan hem niet in een bus meenemen en ook niet naar een supermarkt, ook niet naar het stand en de zee of een park om hem uit te laten omdat je er van walgt.

Maar ik mag hem wel brengen als een aardbeving de wereld doet schudde en je onder het puin bedolven word zodat hij je kan redden. Als je onder de sneeuw ligt kan hij je vinden, als je verdwaald ben in een bos kan hij jou vinden en soms offert hij zijn eigen leven op zodat hij jou kunt redden. Maar dat deert hem niet hij zal alles doen om je te helpen of te redden, zelfs als je van hem walgt. Waarom gewoon omdat hij een hond is en weet hoe lief te hebben.*

Nu ik het heb zitten schrijven krijg ik weer tranen in mijn ogen, en ik zag heel toevallig van de week bij Editie NL op RTL 4 een item over dat er steeds meer mensen hun huisdier, Kat of hond gaan behandelen als een volwaardig lid van het gezin en daar ben ik heel erg blij mee want je krijgt ook onvoorwaardelijke liefde van je huisdier en ik kan het weten want ik ben dankzij mijn ouders van baby af aan opgeroeid met een hond.

Ik vraag vaak gekscherend en lachend omdat het wel een beetje vrouw onvriendelijk is: als je je hond en je vrouw samen in de kofferbak stopt van je auto, en je komt na een half uurtje terug om ze eruit te laten en opent dus de kofferbak wie kwispelt er dan?. En  ik weet dan zeker dat je een paar dagen zo niet een hele maand op de bank slaapt.

Ook zou ik dolgraag willen dat Mark Rutte en zijn 40 rovers eens de wet willen veranderen die van een dier een levend wezen maken in plaats van een ding. Een ding verrot schoppen of de tering slaan, mishandelen of doodslaan levert hoog uit een foei gesprekje op met een agent op het politiebureau terwijl als je een levend wezen het zelfde dood je maximaal 10 of 20 jaar krijgt.

Zien jullie wat ik bedoel, en Mark Rutte je hoef niet aan te komen met die kut smoesjes dat je zomaar niet in een paar dagen of weken de wet kan veranderen omdat het ook nog naar de eerste Kamer mot en weet ik het allemaal. Nee want toen we in Lock down gingen en met die corona toestanden, waren die wetten ineens helemaal klaar, gemaakt en veranderd. Zelfs de avondklok werd ingesteld binnen een week.

Ik hoop zo dat hij dit nou leest het die Mark en dat hij dan bij ze eigen denkt *ja die Henk heeft daar toch wel een punt, ik ga die wet veranderen* maar ja morgen en over een jaar als ik weer eens wakker word is er geen ene kut veranderd, en als hij dit zou lezen is hij het na 5 seconde weer vergeten want dieren zijn niet belangrijk.

Maar ik hoop dat er nog meer mensen zijn die er net zo over denken als ik  en dat ook op 11 maart kenbaar gaan maken op het Malieveld hier in Den Haag waar niet alleen de Boeren gaan demonstreren maar ook de burgers en ik hoop echt dat geen 100, geen 1000, geen 10000 staan maar miljoenen.

Waarom, nou gewoon omdat we het zat zijn!!!

PS: Ik zit met een dilemma, Corretje en ik kijken altijd naar Big Brother en vind ik daar zitten nu alleen maar ego trippers in en grote sjagerijnen behalve 1 man, en dat is Ali Burham. Oké het is een Turk, maar dat is zo’n verschrikkelijke aardige gozer, lief, beleefd, en echt een gevoelsmens die je nooit in de zeik zou nemen.

Hij heeft geen mensen of familie die in het ramp gebied in Turkije wonen. maar wat moet de redactie van het programma nou doen…..hem inlichten, of hem juist niet inlichten omdat ze natuurlijk helemaal van de buitenwereld zijn afgesloten in dat BB huis…..weten jullie het, ik niet ??

Tot volgende week.

Groet van Henk Bres!!

12 gedachten over “DE ECHTE BRES COLUMN 06

  1. Hallo Henk
    Weer een goed geschreven stukkie, joh, ik heb op de social media foto’s gezien. Werd er écht stil van. Soms zeggen die foto’s meer dan duizend woorden. Twee opnamen, één van een reddingshond die letterlijk tientallen mensen heeft gered, de snuit van die hond, man, ik zat gewoon te snotteren! En één van een geredde kat, dat koppie vergeet ik nóóit meer. Groetjes goos.

    1. Dank je wel weer voor je reactie Bert, ja ik zeg altijd als je de mensen leert kennen dan ga je van de dieren houden. Groetjes terug vriend!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven