DE ECHTE BRES COLUMN 33

Wat mij op valt de laatste tijd hier in Den Haag is dat de afdeling van de gemeentelijk groenvoorziening het af laat weten. Echt waar, en eigenlijk was het mijn Corretje die het opviel want we reden zo door Den Haag heen om effe naar het tuincentrum te gaan in Ockenburg. En eigenlijk overal zag je het onkruid langs de huizen bijna tot de raamkozijnen komen, ook tussen de tegels van de stoep.


En zodra je dan Loosduinen binnen rijd zie je niks geen onkruid meer, alles ligt er keurig bij en zelfs de plantenbakken aan de lantarenpalen tierde welig. Dus gemeente Den Haag kom op het oog wil ook wat, en het gaat er nu echt verwaarloost uit zien. Maar goed dit is natuurlijk geen punt voor de landelijke politiek om terug te komen van vakantie maar daar zijn genoeg andere redenen voor, maar ja wie ben ik.

Nog effe een vraagje hoe doorstaan jullie deze superhittegolf? en wat vinden jullie nou eerlijk, is het nu allemaal overdreven of niet. Vroeger in de jaren 60 en 70 had je toch ook wel eens van deze bloedhete zomers, ik woonde toen nog in het Schilderswijk en ik weet nog goed dat er dan een paar sterke brogums kwamen die voor de jeugd de brandkranen open zetten (ouwe Haagse traditie) zodat wij de jeugd de tijd hadden van ons leven.

Heerlijk om daar aan terug te denken, en natuurlijk had je ook woonboten die droog vielen, en er waren ook wel wat aardappeloogsten die naar de klote gingen en dat soort dingen maar daar werd effe op geknetterd en dan kwamen er weer een paar flinke onweersbuien en klaar was het. Maar nu lijkt het wel of de wereld aan het vergaan is, je ziet de hele dag niks anders op de televisie dan droge kluiten aarde, kaarten van hoe de waterstand/peil aan het zakken is, we mogen maar zo weinig mogelijk douche, en zelfs in Spanje zijn de ijsblokkies op.

Ik weet het niet hoor ik denk dat we met z’n alle in een tijd zijn beland van mietjes en huilende hoeren, vallen er in de herfst 2 a 3 blaadjes van de bomen dan kunnen de treinen niet meer verder rijden, Bij iedere druppel regen en een klein windje is het code rood, geel, groen of weet ik het. In de winter moeten we allemaal thuis blijven want het is glad buiten.

Er rijden geen treinen, bussen of trams. Terwijl toen ik op de taxi reed wij gewoon door reden en kwam je bijvoorbeeld is het Schilderswijk dan moest je echt rustig rijden, niet vanwege de gladheid, nee maar wel omdat er een stelletje blagen aan je bumper hingen om zo gratis mee te glijen. En een lol dat hun hadden en ik zelf kon ook gewoon genieten van het moment.

Kou, regen, weer, en wind dat hoorde bij een echte Hollander want we zijn er mee opgegroeid, en oké het zal nu wel ietsje extremer geworden zijn want het is nou eenmaal niet leuk als je huis helemaal onderwater loopt zoals in Limburg afgelopen jaar. Dijken die scheuren door de hitte, noem maar op die ellende die de mensen gehad hebben. En dan weer een vraagje voor jullie, hoe deden ze dat vroeger dan in dezelfde omstandigheden dan nou. Was er misschien een beter overheid die geld uit durfde te geven om die soort toestanden te voorkomen, want ik heb er geen antwoord op.

Neem nou die mensen die naar festivals gaan bij voorbeeld, er staan kisten met flesjes water klaar, in smeerkamers hebben ze en schaduwdoeken overal. Ik weet nog vroeger wel dat we naar Parkpop gingen, natuurlijk hadden we het warm maar dan ging er een waterspuit overheen en iedereen was weer afgekoeld en hadden de grootste gein de mannen vooral want de dames hadden natte t-shirts aan als je begrijp wat ik bedoel.

O wacht nee, die hadden ze al uitgetrokken (foto Woodstock) en zaten op de schouders van hun vriend met volle (blote) borst mee te zingen met hun favoriete muziekgroep.

Nee het zal wel aan mij liggen maar ik stel deze vragen niet aan de jeugd, maar meer aan de wat oudere mensen van mijn leeftijd die dat vroeger ook hebben mee gemaakt, en ook het verschil zien met die patat generatie van nu.

Ik hoor het wel in de reacties van jullie, hoe jullie hier nou over denken. En ondertussen zou ik zeggen geniet van het (super) mooie weer, en denk wel om de ouwetjes, houd ze een beetje in de gaten en lieve mensen. d

Denk A.U.B ook eraan dat je geen kleine kinderen en honden achterlaat in de auto of oma of opa, terwijl je zelf met je kut in een plas met water verkoeling aan het zoeken bent. Hetzelfde geld natuurlijk ook voor dieren op een heet balkon zonder water of schaduw of in een wei. Ik zou zeggen niet doen, dan blijven we goeie vrienden.

Tot volgende week.

Groet van Henk Bres!!

2 gedachten over “DE ECHTE BRES COLUMN 33

  1. goed verwoord, allemaal waar en helemaal mee eens, vroeger was niet beter, maar de mens kon er wel beter mee om gaan, nu gaan ze direct janken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven