DE ECHTE BRES COLUMN 06

Nou lang van te voren werden we er voor gewaarschuwd en door wel alle diensten in Nederland, want er gold CODE ROOD en dat betekent natuurlijk PANIEK. Want er was sneeuw op komst, ja en niet zo’n klein beetje ook, nee oppassen mensen dit is uniek en het word bar en boos winterweer dat ook nog wel effe aanhoud. Tjonge jonge wat een paniek over een paar sneeuw vlokkies gewoon niet te filmen. Waar is die tijd gebleven dat het normaal was om dit soort winter te krijgen, en dan doel ik zelf op de winter van 1963 waar zelfs de zee bevroren was en je (het mocht natuurlijk niet) op de golven kon lopen wat ik dan ook uitgebreid heb gedaan met die ouwe van mij.

Heerlijk ijsbloemen op je slaapkamerraam, glijbanen maken op de stoep zodat je ouwe mensjes er niet overheen konden en via de straat moesten lopen, sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gooien, een buitendeur helemaal dicht bouwen met sneeuw en dan hard aanbellen en de pleiterik maken omdat de mensen die dan de deur open deden het niet leuk vonden om een lading kouwe sneeuw over zich heen te krijgen. Vooral die ouwe van mij was vaak de lul omdat hij altijd op die gasten liep te kankeren hahahahaha……ja en dan was je in het oude vertrouwde schilderwijk vaak gelijk de Sjaak.

Heerlijk als je thuis kwam en je voor de kolenkachel ging zitten me ijspoten en kouwe klauwen totdat het begon pijn te doen van het tintelen heerlijk waar is die tijd gebleven. Weg isstie helemaal pleitte want ik zat vanmorgen tv te kijken en toen hoorde ik de burgemeester Roest van Bloemendaal vertellen dat de jeugd niet traditie getrouw van het *kopje van Bloemendaal* af mocht racen met sleetjes. Hun ouders hebben dat wel gedaan en hadden de traditie graag voort willen zetten maar dat mocht niet in verband met het gevaar dat er een hoop mensen op af zouden komen en dat het corona virus dan wel eens toe kon slaan.

Man, man, man gun die ouders en kinderen hun sneeuw plezier…..eindelijk hebben ze weer een heerlijke paar dagen winter, en nou mogen ze niet met hun sleetjes de heuvel af. Ik vind dat een kwalijke zaak, want deze man stond met een stalen Jezus gezicht te vertellen dat hij het risico niet wilde nemen. Nou kunnen jullie het mij ook kwalijk nemen dat ik die burgemeester geen gelijk geef.

Nou ik zal jullie vertellen waarom, gewoon omdat er in Amsterdam linten over de grachten worden gespannen zodat er geen vaarverkeer meer mogelijk is, en waarom zou je je afvragen dan nou gewoon omdat ze de grachten bevroren willen hebben omdat er dan fijn geschaatst kan worden op de grachten (zo heerlijk ouderwets).

Nou en daar zakt dan mijn broek van af want in Bloemendaal VERBIED de burgemeester om de traditie om door jong en oud van de heuvel af te sleeën en in Amsterdam en andere steden willen ze juist dat het ouderwetse gevoel terug komt door mensen zoveel mogelijk door de Amsterdamse grachten te laten schaatsen. Hoe krom kan het zijn dan hier in dat kutland, in het mooie Bloemendaal zijn daar dan de mensen die sleeën vatbaarder dan de schaatser door de grachten in Amsterdam.

Nee natuurlijk niet het is verdomme gewoon meten met twee maten, omdat de ene burgemeester nog gekker is dan de anderen en ze van elkaar niet weten wat ze doen motte….wat een stelletje zielige kneuzen zijn het en die burgemeesters (laten we ze gelijk maar allemaal nemen) krijgen van mij deze maand de titel van de imbecielen van de maand.

Nou en over imbecielen gesproken, ik ben er zelf ook eentje want zodra er een pak sneeuw valt heb ik ook zo mijn Bres rituelen en tradities. Als eerste ga ik s’nachts stiekem mijn nest uit maak ik een mooie sneeuwbal en douw die heerlijk over mijn Corretje heen die dan heerlijk ligt te slapen in haar warme bedje hahahaha……en het gevloek en getier is dan niet van de lucht maar dat zullen jullie ongetwijfeld begrijpen.

Maar ja traditie is traditie, en ook ga ik iedere keer als er een pak sneeuw ligt lekker met mijn hondje Jimmy naar buiten om sneeuwballen met hem te gooien, en door de sneeuw te rennen, zo gezegd zo gedaan. Maar de laatste keer dat er echt een pak sneeuw was gevallen kon ik nog behoorlijk lopen, maar dat gaat niet meer dus dan maar lekker met de scootmobiel. Heerlijk gerend met hem, en zo samen heerlijke sneeuw pret gehad vanmorgen om 7 uur al.

Mijn lol kon niet op, want ik maakte nog een klein klappertje omdat ik met de achterkant van mijn scoot tegen een paaltje aan gleed en nooit er aan had gedacht dat er niet zo’n sterke accu inzat. Dus toen ik moe (en Jimmy ook) om half negen richting huis ging, en jullie vatten hem al, ja hoor de accu was bijna leeg en hij reed heel zachtjes nog. Toen ik halverwege was verrotte mijn scootmobiel het helemaal en moest Jimmy mij voortrekken en ik zat net zoals op een step mee te douwen. Natuurlijk kleine stukkies want ik heb een conditie als een dooie kangoeroe. Plus dat ik nog het vermoeden had dat mijn maat Jan Boon alles vanuit zijn warme huiskamer met een verrekijker zat te bekijken lol ;-)). En natuurlijk stond de scoot stil midden op het kruispunt helemaal stil, en ik kon hem met mijn laatste krachten nog naar de overkant krijgen.

Ik heb altijd al zo iets melodramatisch willen schrijven hahaha…..maar echt ik was helemaal kapot, sneeuwpret, slippen, Jimmy en Corretje insmeren heerlijk. Maar God wat was ik blij dat mijn buurman Remco Meinders aanbood om mij effe naar huis te duwen het laatste stukkie, Bedankt man dat je ons heb gered!!

Nu heerlijk aan de warme soep, heerlijk naar buiten kijken of de andere mensen net zoveel sneeuwpret en lol hebben gehad als Jimmy en ik…..vast wel!!

Tot volgende week allemaal,

Lieve groet van Henk Bres!!

4 gedachten over “DE ECHTE BRES COLUMN 06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven