DE ECHTE BRES COLUMN 29

Hier dan weer een nieuwe column voor de lezers ervan, ik begin weer met een vraag omdat er gewoon dingen zijn in de media die ik niet kan verklaren. Worden wij nu met onze eigen ogen en oren bedonderd, zeggen jullie het maar. Ik ben totaal geen paardenmens, omdat ik ze stiekem ook wel een beetje eng vind omdat ze zo groot zijn en ik er weinig verstand van heb.

Maar goed ik wilden het hebben over die verschrikkelijke stalbrand waar verleden week in Zeewolde 18 paarden om het leven kwamen, en er maar twee gered konden worden. De toegesnelde hulpverleners kregen gauw de deuren open, maar volgens zeggen verstijfde de 18 paarden en waren met geen mogelijkheid uit de stal te krijgen. En dat vind ik nou heel erg vreemd, oké ik heb niet zoveel verstand van paarden maar een ding weet ik zeker en dat is dat het vluchtdieren zijn.

Nou, en dat vind ik dus heel vreemd, want zodra een paard op de een of andere manier angst krijgt dan slaat het op hol, en is het verdomd moeilijk om hem tegen te houden. Omdat ze dan niks meer zien, en maar een ding willen en dat is zo snel mogelijk de pleiterik maken, weg van de plaats van bedreiging.

Nou weet ik uit betrouwbare bronnen dat er veiligheid installaties zijn inzake brand, en dan moet je denken aan een rookmelder die aangesloten word op een soort systeem dat zodra er brand uit breek automatisch de hokken waar de paarden in staan open worden geklikt en ook de staldeuren om naar buiten te vluchten vliegen dan automatisch open.

Dit geld natuurlijk niet alleen voor paardenstallen, maar ook voor varkensstallen en kippenschuren/stallen en koeienstallen. Ik begrijp dus niet waarom hier deze installaties niet worden verplicht voor eigenaren van deze stallen. Want wat ik van de week op de tv zag van een meisje die haar paard was verloren in de brand in Zeewolde, hoe zij huilend en snikken haar verslag deed, omdat ze nog zoveel plannen had voor haar en haar paardje dat zij daar had onderbracht….gewoon om koud van te worden, je zag haar pijn en verdriet door de tv heen.

Maar goed, hoe erg dit ook is is mijn vraag of ik nou gelijk heb of niet, is een paard een vluchtdier of verstijfd het van angst wat mij gewoon onmogelijk lijkt. Dat word ook bevestigd door het volgende item wat ik op de tv zag. Namelijk in een bos was een paardrijles aan de gang toen, er twee kk lijers op een scooter bewust vol gas gaven, zodat de paarden van de Capelse Manege aan de Bermweg met acht meisje erop ook op hol sloegen. Die graf bakken reden expres met knallende en knetterende uitlaten op de groep ruiters in, en een van die meiden werd eraf gegooid.

Het paard waarop zij reed en dat Rosie heette nam gelijk de vlucht, en die twee tyfusbakken gingen er vol achteraan om het waarschijnlijk nog erger te maken. Toen het paard Rosie eindelijk weer was gestopt bleek dat het in blinde paniek en uit angst zo hard had gelopen dat haar benen waren verzuurd. Dat is heel erg want, als het na twee dagen nog zo is dan kan het dier daardoor overlijden wegen het uitvallen van sommige organen waaronder de nieren.

Dus twee tegenstrijdigheden in onze berichtgeving, en wie heeft er nou gelijk is mijn vraag….want ik vind dit soort dingen verschrikkelijk om te horen in het nieuws, en hoop dat die installatie waarover ik het had nu echt verplicht worden, hoe duur het ook mag kosten want het scheelt heel veel pijn en leed.

PS: het waren twee blonde pleurislijers, dat is voor de verandering weer eens wat anders dan twee lichtgetinte met donker haar maar niet minder erg…..ik hoop dat ze gepakt worden en dan is flink worden aangepakt, want het gaat de spuigaten uitlopen met dat vullis.


Tot volgende week.

Groetjes van Henk Bres!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven